WordPress website laten maken

Wordpress website laten maken

Een WordPress website laten maken kan een spannende stap zijn voor wie online aanwezig wil zijn. WordPress is een veelgebruikt platform dat zich kenmerkt door zijn gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid. Of je nu een blog, portfolio, zakelijke site of online winkel wilt opzetten, WordPress biedt de tools en flexibiliteit om aan bijna elke behoefte te voldoen.

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je websites kunt bouwen en beheren zonder dat je diepgaande technische kennis nodig hebt. Het is open-source software, wat betekent dat de basisversie gratis is en door een gemeenschap van ontwikkelaars wordt ondersteund en verbeterd. Met WordPress kun je pagina’s maken, inhoud publiceren, thema’s kiezen voor het uiterlijk van je site, functionaliteiten toevoegen via plugins, en nog veel meer.

Waarom kiezen voor WordPress?

WordPress heeft verschillende voordelen voor beginners:

 • Gebruiksvriendelijkheid: Zelfs zonder ervaring kun je snel aan de slag met WordPress. De interface is intuïtief en veel functies zijn gemakkelijk te begrijpen.
 • Veelzijdigheid: Of je nu een eenvoudige blog wilt starten of een complexe e-commerce site, WordPress biedt de flexibiliteit met duizenden thema’s en plugins.
 • Grote gemeenschap: Met miljoenen gebruikers wereldwijd is er altijd wel hulp te vinden via fora, handleidingen en communities.

Stap 1: Domeinnaam en Hosting

Voordat je begint met het bouwen van je WordPress website, heb je een domeinnaam en hosting nodig. Een domeinnaam is het adres van je website op internet (bijvoorbeeld www.jouwbedrijf.nl). Hosting is de service die je website op internet plaatst, waardoor het toegankelijk wordt voor bezoekers.

 • Domeinnaam registreren: Kies een domeinnaam die relevant is voor je bedrijf of project. Controleer of deze nog beschikbaar is en registreer deze bij een domeinregistratiedienst zoals TransIP, Hostnet of Versio.
 • Hostingprovider kiezen: Kies een betrouwbare hostingprovider die WordPress ondersteunt. Populaire opties zijn SiteGround, Bluehost, en HostGator. Let op factoren zoals prijs, klantenservice en serverprestaties.

Stap 2: WordPress Installeren

Veel hostingproviders bieden een eenvoudige manier om WordPress te installeren met een paar klikken:

 • Automatische installatie: Log in op het controlepaneel van je hostingaccount (vaak cPanel genoemd) en zoek naar het WordPress icoon. Volg de instructies om WordPress op je domein te installeren.
 • Handmatige installatie: Als je de voorkeur geeft aan meer controle, kun je WordPress downloaden van wordpress.org, het zip-bestand uitpakken, en uploaden naar je hostingaccount via een FTP-client zoals FileZilla. Volg daarna de installatie-instructies.

Stap 3: Thema Kiezen en Aanpassen

Een van de grootste voordelen van WordPress is de mogelijkheid om het uiterlijk van je site eenvoudig aan te passen met thema’s:

 • Thema kiezen: Ga naar het WordPress dashboard, klik op ‘Weergave’ en dan ‘Thema’s’. Je kunt duizenden gratis en premium thema’s vinden. Kies er een die past bij het doel en de stijl van je website.
 • Aanpassen: Pas je gekozen thema aan via de optie ‘Aanpassen’. Hier kun je kleuren, lettertypen, het logo en de lay-out van je site wijzigen zonder dat je code hoeft te schrijven.

Stap 4: Plugins Toevoegen voor Functionaliteit

Plugins breiden de functionaliteit van je WordPress site uit:

 • Essentiële plugins: Installeer plugins zoals Yoast SEO voor zoekmachine optimalisatie, Contact Form 7 voor contactformulieren, en WooCommerce voor e-commerce functionaliteit.
 • Plugin beheer: Ga naar ‘Plugins’ in het WordPress dashboard en klik op ‘Nieuwe plugin toevoegen’. Zoek naar de gewenste plugin, installeer en activeer deze.

Stap 5: Inhoud Toevoegen

Nu je WordPress site is opgezet, is het tijd om inhoud toe te voegen:

 • Pagina’s en berichten: Maak pagina’s zoals ‘Over ons’, ‘Diensten’ en ‘Contact’. Voeg berichten toe voor regelmatige updates of een blog.
 • Media: Upload afbeeldingen, video’s en andere media naar je mediabibliotheek en voeg deze toe aan je pagina’s en berichten.

Stap 6: Beveiliging en Onderhoud

Houd je WordPress site veilig en up-to-date:

 • Updates: Zorg ervoor dat zowel WordPress zelf als je thema’s en plugins regelmatig worden bijgewerkt om beveiligingslekken te dichten en nieuwe functies toe te voegen.
 • Beveiliging: Gebruik sterke wachtwoorden, installeer een beveiligingsplugin zoals Wordfence, en maak regelmatig back-ups van je site.

Conclusie

Het laten maken van een WordPress website is een haalbare taak, zelfs als je geen ervaring hebt met webdesign of programmeren. Met de juiste stappen en middelen kun je snel een professionele en functionele website opzetten die aan je behoeften voldoet. Begin met het plannen van je domeinnaam en hosting, installeer WordPress, kies een thema, voeg plugins toe, en publiceer je inhoud. Voor je het weet, ben je online en klaar om je bezoekers te verwelkomen!

WordPress biedt een wereld van mogelijkheden voor creativiteit en zakelijke groei. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met het maken van je WordPress website en maak je online aanwezigheid werkelijkheid!

WordPress website laten maken
Schuiven naar boven